NYHET! Spel och apputveckling HT22

NYHET! Spel och apputveckling på Teknikprogrammet HT22!

Vill du lära dig skapa och programmera spel för både datorer och mobiler?

 – Sök till Teknikprogrammet med inriktning spelprogrammering och apputveckling på Värmdö Tekniska Gymnasium. 

Dataspelsbranschen är en av de snabbast växande branscherna i världen. Mer än Mer än 2,7 miljarder människor i världen spelar dataspel regelbundet och dataspelsindustrin beräknas vara värd 159,3 miljarder dollar år och marknaden växer med över 10 procent om året. 

Spelbranschen i Sverige skriker efter spelutvecklare 

I Sverige där var tionde invånare spelar ett svenskt dataspel växer spelföretagen så snabbt att det råder en så stor brist på spelutvecklare att många spelbolag måste expandera utomlands. Det finns över 400 spelföretag i Sverige och omsättningen överstiger 40 miljarder. Det finns stora chanser att skapa sig en framtid som spelutvecklare och första steget börjar på Värmdö Tekniska Gymnasiets Teknikprogram med inriktningen spelprogrammering och apputveckling 

Vad får du lära dig om du läser spelprogrammering och apputveckling?

Under utbildningen får du främst arbeta med programmering i både två- och tredimensionella spelmiljöer fast det är även möjligt att specialisera sig mot att utveckla appar i verktyg som React Native eller om du vill så kan du välja att fördjupa dig inom 3D-grafik eller design. 

Under utbildningen får du lära dig att arbeta med spelprojekt från idé till färdig produkt. 

VTG ger dig möjligheten att nå så långt du kan och vi samarbetar också med spelföretag i verkliga spelprojekt. Utbildningen ger både generell och särskild behörighet för att läsa vidare på högskola eller universitet, till exempelvis till högskole- eller eller civilingenjör.

Programmera appar för iPhone och Android

Fler än två miljoner arbetar idag med apputveckling i Europa, varav 140.000 i Sverige och efterfrågan på nya medarbetare med rätt kunskaper om att utveckla appar har ökar hela tiden.  Appar är det viktigaste verktyget för våra mobiler. Sammanlagt laddas det ner fler än 200 miljarder appar om året. Till exempel omsätter Apples AppStore mer än Sveriges BNP.

Om du väljer att specialisera dig i att utveckla appar för Apple och Android får du lära dig att att koda i Kotlin för Android och Swift för iPhone. Du får även lära dig plattformen React Native för att förbereda dig för verktyg som används i branschen för att skapa appar.

Dessutom får du chansen att lära dig skapa appar från design till affär och ifall du vill starta företag i kursen entreprenörskap. Då får du chansen att testa dina produktidéer på den riktiga marknaden.

Specifika kurser på teknikprogrammet med inriktning spelprogrammering och apputveckling:

 • Speldesign 1 – Systemdesign
 • Speldesign 2 – Spelutveckling 
 • Spelprogrammering 1 – Unity 
 • Spelprogrammering 2 – Unreal Engine
 • Objektorienterad programmering
 • Programspråk C ++, Python, C# och Java
 • Spelproduktion 1 – Arkadspel
 • Spelproduktion 2 – Experimentell speldesign
 • Apputveckling 1 – React Native
 • Apputveckling 2 –  Kotlin för Android och Swift för iPhone
 • Entreprenörskap med inriktning spel eller appar 
Rulla till toppen